Jest to ktos z Polski?

Mam Homey Pro od 2 miesiecy. Generalnie tylko rolety w oknach (dachowe i zwykłe).
Niestety mój Homey nie daje rady. 80% prób otwarcia zamknięcia rolety kończy się komunikatem Timeout after 10000ms. Często roleta po chwili ruszy ale zdąża się, że próbuję zamknąć ją o 20:00 a ona zamyka się sama z siebie po 00:00 :>.
Centrale mam podłączoną przez ethernet (router w garazu, ethernet przeprowadzony do salonu) i stoi centralnie w środku domu. Problem pojawia się też z roletą, która jest 50 cm od centrali.
Łopatologiczne Flow na otworz/zamknij rolety (kilka sztuk na raz) porażka. Zwiesza się na 1-2 rolecie i wszystko stoi.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać? Skąd ten problem z zasięgiem? bo tak podejrzewam

Jak masz podłączone rolety? Jeśli zigbee/zwave to sygnał faktycznie idzie telefon->router->homey->roleta. Jeśli wifi to telefon->router->homey ->router->roleta. Być może to brak zasięgu na linii router → roleta a nie homey.

W sumie ja mam . Mam Homey pro 2023 i nie mogę połączyć z WiFi 5ghz tylko z 2.4 się łączy . I nie bardzo wiem jak podpiąć żarówkę od Xiaomi . Nie wykrywa mi a jak staram się dodać sprzęt to tam są jakies żarówki Philips mija ze niby te

Hej. Wiem czemu tak się dzieje. U mnie to samo przerabiałem z żaluzjami napędzanymi silnikami sonof. Chodzi o to, że sygnał do żaluzji ( wszystkich) wychodzi na raz. Czyli do np. 5 silników w jednym momęcie. To wystarczy, żeby się zawiesiło. Rozwiązania są 2 .

1. We flow ustaw odstęp np. 1 sek. między poleceniami dla poszczególnych rolet. To wymusi wysyłanie poleceń po kolei co 1 sekundę.
  2. Ja kupiłem bramkę TaHoma, ona ogólnie steruje wszystkim. Ale jak np. zapowiadają silne wiatry, to Homey wysyła sygnał do TaHoma, żeby ta wykonała konkretną akcję. TaHoma chyba zauważyła ten problem z zapychaniem łącza i u nich nie ma tego problemu. Czyli opcja dróga, to wysłanie polecenia uruchomienia konkretnego flow, ale już na bramce TaHoma.

Mam nadzieję że pomogłem. Dawno nie byłem tutaj na forum, sorry za opóźnienie.

Napisz czy zadziałało, będzie to ifnormacja zwrotna dla innych posiadaczy Homey.

Cześć. Również witam wszystkich. Korzystam z Homey ok. 2 miesięcy, wkrótce zacznie się porządna konfiguracja. Póki co mam dodane sterowanie kilkoma parametrami kotła Buderus, kilka urządzeń Shelly dopuszkowych. Niebawem będę robił całe oświetlenie na parterze w domu i rozbudowywał system. :slight_smile:

Witam wszystkich, od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Homey 2026 i nie ukrywam, że trochę mnie to przerosło. Nie potrafię podłączyć centrali Fibaro (nie chce z niej rezygnować i przenosić urządzeń myślałem że uda mi się tak jak to jest w HomeAssistancie zaimportować “Centralę” , ale póki co wymiękam) oraz termometrów z pom. wilgotności Tuya … AI nie daje rady również …