Homey Pro 2023 w Polsce

Na pewno poprawnie podłączyłeś adapter? Powinien być przy zasilaczu, nie przy Homey. Początkowo nie spojrzałem w instrukcję i sam na logikę podłączyłem do Homey.

Tak, podłączony był zgodnie ze schematem załączonym do adaptera. Wcześniej czytałem forum i pamiętałem o tym fakcie.
Pozdrawiam

Może ustawić statyczny ip w routerze?

Mam ustawione na stałe. Stały IP dla wifi i ethernet dla HP23.
Natomiast mam kolejny problem w Plugiem od Fibaro. Jest tak jak z czujnikami Aqary czy Xiaomi. Po pewnym czasie przestaje być widocznym w systemie. Mam inne urządzenia od Fibaro i działają poprawnie.

Z plugiem od Fibaro możesz mieć problem z powodu zbyt częstego raportowania zużycia energii. Jest o tym temat:

Jakimś tam rozwiązaniem jest zmniejszenie w parametrach urządzenia częstotliwości raportowania.
Do tego gdzieś mi się rzuciło w oczy, że powinno się dodawać najpierw urządzenia zasilane z sieci, a później bateryjne, żeby sieć Z-Wave mogła od razu poprawnie ustalić routing.

Dzięki. Sprawdzę , ale faktycznie zmieniłem ustawienia z 3600 s na 1800. Teraz zostawiam na fabryczne. Zobaczymy

I jak po ostatniej aktualizacji?

Teraz jest OK

Hej, też macie notoryczne problemy z oryginalnym zasilaczem? Co kilka chwil Homey Offline (mowa o HP23) wymieniłem na mocniejszy i problem już nie występuje, dziwi mnie sam fakt że włożyli do środka Malinę która zwykle ma dużo mocniejsze zasilanie, a w zestawach dali tak słabe zasilacze…

w ostatnim czasie zauważyłem że mój hp23 był 2,3 razy offline. nie wiem czy to wynikało z braku sieci czy było związane z zasilaczem, ale od kilku dni problem już nie występuje.

Sprawdź jaki masz zasilacz, bo początkowe modele miały 5V, chyba wyłącznie część tych z preorderów. Później ogarnęli, że to nie wystarcza i dostarczali o napięciu 5.2V:

U siebie nie obserwuję problemów z zasilaniem. Używam też adaptera do Ethernetu, wszystko śmiga. Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby był offline.

Miałem w zestawie 5,2V napisałem do Homey i wysłali mi ponownie 5,2V raz na nowym wpadłem w Offline, być może restart routera w nocy to spowodował.

Wiem, że Homey wydał wersję testową aktualizacji rozwiązującą problem z ponownym połączeniem z wifi, zakupiłem już adapter Ethernet powinien dotrzeć na dniach to zobaczymy co czas przyniesie…

Czy aplikacja Homey jest języku polskim i wszystkie powiadomienia i stany czujników też są w języku polskim ?

Ogólnie apka jest w języku polskim. Główne ekrany i funkcjonalności są przetłumaczone, ale gdzieś głębiej trafiają się braki i jakieś teksty są po angielsku. Ustawienia zaawansowane urządzeń Z-wave są np. po angielsku. Różne aplikacje (pluginy) mają swoje tłumaczenia, które niekoniecznie mają język polski.
Powiedziałbym, że 70-80% jest przetłumaczone.

Witam , dziś kupiłem nowe Homey Pro

2 Likes

Będziesz zadowolony…albo nie:)

Jak na razie jest wszystko ok, a czy wiesz jak można sterować głosem ?

W sensie przez Google home czy alexe?

śr., 24 kwi 2024, 05:19 użytkownik Tomasz Malinka via Homey Community Forum <notifications@athom.discoursemail.com> napisał:

Mam Google Nest i jest poradnik na YT jak zmusić ekran do mówienia po Polsku, działa bez problemu z Homey. Teoretycznie z Siri też pogada ale tu zostaje tylko angielski, oraz dodanie integracji z HK, która działa tak sobie, przełączniki jeszcze może ogranie ale nic wymyślnego już nie ;/

Hejka a możesz podesłać link n YT ? Dzięki