Problemy z podłączeniem urządzeń, odłączanie,

Szanowni Państwo,

Posiadam Homey Pro 2019 i niedawno zdecydowałem się na przywrócenie ustawień fabrycznych, aby uporządkować moją sieć urządzeń. Po wykonaniu resetu ponownie dodałem wszystkie urządzenia, zaczynając od tych podłączonych do prądu (routery z neutralem). Urządzenia zasilane prądem zostały dodane bez problemów, jednak napotkałem trudności przy podłączaniu urządzeń na baterie.

Urządzenia Aqara, takie jak:

• czujnik ruchu,
  • czujnik temperatury,
  • pilot z dwoma przyciskami,

podczas próby dodania wyświetlają komunikat o rozpoczęciu procesu parowania, ale po pewnym czasie pojawia się błąd informujący o zbyt długim czasie połączenia i jego przerwaniu.

Co ciekawe, inne urządzenia na baterie, takie jak czujnik ruchu Philips czy czujnik zalania Aqara, udało się bez problemu połączyć.

Dodatkowo zauważyłem, że jedno z urządzeń podłączonych do prądu (router) samoistnie straciło połączenie. Mam wrażenie, że w momencie, gdy jedno urządzenie traci łączność, dopiero wtedy mogę dodać kolejne – ale w takim przypadku zawsze jakieś inne urządzenie przestaje działać.

Obecnie mam podłączonych 50 urządzeń, ale nadal brakuje mi około 10 urządzeń na baterie, aby cała sieć była kompletna. Liczyłem, że reset rozwiąże wcześniejsze problemy z łącznością, które przypisywałem błędnemu porządkowi dodawania urządzeń (wówczas czasami dodawałem te na baterie przed tymi zasilanymi prądem). Niestety problem nadal występuje i zaczyna być frustrujący.

Bardzo proszę o wsparcie w rozwiązaniu tego problemu. Czy istnieje jakaś procedura lub wskazówka, która mogłaby pomóc w poprawnym dodaniu pozostałych urządzeń?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,

Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi działania urządzeń ZigBee w kontekście ich maksymalnej liczby w sieci. Zauważyłem, że w moim przypadku liczba urządzeń ZigBee mogła przekroczyć zalecany przez producenta limit 30–40 urządzeń, co negatywnie wpływa na stabilność całego systemu.

Uważam, że taka liczba może być niewystarczająca w przypadku średniej wielkości sieci dla domu jednorodzinnego, która nie jest przecież czymś wyjątkowym. Wydaje mi się, że produkt mógłby być lepiej dostosowany do potrzeb użytkowników, którzy chcą korzystać z większej liczby urządzeń w jednym środowisku.

Zastanawiam się, czy w nowej wersji HOMEY PRO 2023 wprowadzono jakieś usprawnienia w tym zakresie. Gdyby zwiększono maksymalną liczbę obsługiwanych urządzeń ZigBee lub wprowadzono inne rozwiązania umożliwiające łatwiejsze zarządzanie większymi sieciami, byłoby to ogromnym udogodnieniem dla użytkowników takich jak ja.