Aqara & Xiaomi Smart Home - Zigbee App (v1.4.1 - TEST: v1.4.2)

Hi Tom,

In the attachment you can see two Aqara motion sensors (AMS-6 and AMS-7)

I deleted both of these 10 days ago and added them again because she no longer responded. AMS-7 suddenly stops responding after 7 days (AMS-6 still working). AMS-7 is linked through Node 10. This node is 1 meter away and controls many other devices that work flawlessly; e.g. node 1 (beweging voordeur). This is an EndDivice from Ikea that has been working for a year without any problems. I don’t think it’s a router issue.

Sincerely,

Freek Smits

47 Zigbee devices exceeds what Athom recommends for a stable network.

I have more devices then you and it’s stable , but seeing your setup, you didn’t (re) create ZigBee network correctly - best you can do, reset ZigBee, add routers first and then endpoints. But anyway, it’s not related to the Aqara thread unfortunately as developer can’t influence it.

But it is still strange that I only have problems with the Aqara sensors. The Zigbee motion sensors from Lidl (4 x) and Ikea (1x) work without any problems

@TedTolboom Will you be adding support for the Aqara A100 door lock?

Hi Ted, welcome back. I hope everything is OK with you and your loved ones.

Do you own the Aqara water flood sensor?

Else I’d like to buy one for you so you hopefully can find out why the battery status is not updated when you have time for that.

From the start untill the battery is dead, the sensor reports a 100% battery. I have 8 of these. All the same behaviour.

I’ve read others that have this issue too. There’s a topic about this on the forum.

If the sensor is used with the Aqara hub then the battery level is reported correct according to owners of a hub. Xiaomi support also confirmed battery report is supported by this sensor.

Please let me know if i can help in any way troubleshooting.

Thanks alot

Not sure yet. This version will not be the version of the smoke detector that Aqara will be releasing towards the European region (which will be certified). I am not sure about the differences, the popularity of this version and therefore doubt to invest in the device to have it available to verify the implementation…

Yes, I have the device.
I will check the battery reporting of this device. It is based on a proprietary protocol, so Xiaomi support indicating that it does support it, doesn’t mean that it is known how to use this with other controllers…

Ted,

Ah OK prop. protocol.
Well I hope you can find the issue. At least thanx for taking the time to look at this issue.

Great to hear you own the device.
Then I’ll add this to your donation so you can buy yourself a larger beer :wink:

Regards David.

Thanks Ted. Makes perfect sense.

@TedTolboom Aqara released a new product, a curtain motor.
Wil this also be supported in Homey?

https://www.aqara.com/en/product/curtain-driver-e1

Tedtolboom says: I will add support for the FP1 (ordered), but to manage expectations it will be fourth in line: Aqara E1 roller shutter, P1 motion sensor, Aqara E1 curtain motor (all released in EU sales area) and then the FP1 motion sensor.

2 Likes

Hey @TedTolboom really glad to see you are back in the game. Had me worried for a “second”. :slight_smile:

Pls, if you could give couple of minutes to the lower issue. I had some strange behavior with aqara bulb witch made me reset ZigBee network. After that I cannot re-add Aqara temperature sensor anymore. All the other ZigBee devices including multiple Aqara passed normally. Any chance you have some tip or suggestion?

Aquara temperature and humidity sensor dont pair with Homey · Issue #270 · TedTolboom/com.xiaomi-mi-zigbee · GitHub